KLM zet nog voor de zomer de eerste concrete stappen richting een compactere en efficiëntere organisatie op het hoofdkantoor.

De vorig jaar aangekondigde ingreep is net zo noodzakelijk om de concurrentiepositie te verbeteren als de nieuwe offers die de luchtvaartmaatschappij in het lopende cao-overleg aan het personeel vraagt, zei topman Pieter Elbers dinsdag.

Door te snoeien in ondersteunende functies en managementlagen wil KLM de organisatie slagvaardiger en goedkoper maken. Dat daardoor functies komen te vervallen, zorgt voor onzekerheid, erkende Elbers. Maar het bedrijf probeert voor iedereen die dat treft een passende oplossing te vinden, binnen of buiten KLM. Doel blijft om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden.

‘Netwerk en stoelaanbod blijft groeien’

Hoeveel werknemers uiteindelijk zullen afvloeien via onder meer een vrijwillige vertrekregeling, is nog altijd onduidelijk. Het precieze aantal is volgens Elbers ook niet van belang. “KLM wordt kleiner maar dat is geen doel op zich”, zei hij. “Als we maar met hetzelfde aantal mensen meer productie kunnen draaien. Uiteindelijk willen we dat het netwerk en stoelaanbod blijven groeien.”

Dit jaar is daarvoor ruimte, omdat het personeel in de vorig jaar afgesloten cao’s heeft ingestemd met meer werk voor hetzelfde geld. De resultaten zijn mede daardoor sterk verbeterd en dat heeft de deur geopend voor uitbreiding van de capaciteit. Die lijn kan volgens Elbers evenwel alleen worden doorgetrokken als het personeel er nog een schepje bovenop doet.

Potje Risk met concurrenten

KLM moet net als de concurrentie blijven investeren in een beter product. Elbers vergeleek de strijd met onder meer Lufthansa, British Airways en de Golfmaatschappijen (Etihad, Emirats en Qatar Airways) met een spelletje Risk. "Dat win je ook niet als je tegenstanders steeds drie legers meer bij kunnen zetten dan jij.''

De topman sprak tegen dat de werknemers niets terugkrijgen voor de offers die zij brengen, zoals de vakbonden betogen. Hij wees op de winstdelingsregeling die dit jaar voor het eerst is toegepast. "Ik weet dat veel mensen daar erg blij mee waren, maar ze kwamen niet met tweehonderd tegelijk naar het hoofdkantoor om dat te vertellen'', zei hij, doelend op een betoging die FNV vorige week hield.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl